Dem Good Chai. Wel of niet gezond?

Chai is gezond! Of toch niet? Of toch wel?

Het is een vraag die ik dagelijks hoor. Hier heb je mijn antwoord.

Ik ben van mening dat chai in z’n origine heel gezond is voor je. Er zijn wel een paar haken en ogen die je moet weten. Chai of “cha” zoals het op vele plekken op de wereld genoemd wordt, betekend “Thee”. En zoals je wellicht weet, bestaat thee al eeuwen lang. Lang voordat wij suikers, sh!t en andere kunstmatige dingen begonnen toe te voegen aan praktisch ALLES. En in die oude tijd bestond ook al een wetenschap van het leven; dAyurveda (natuurlijke geneeskunde)

Kruiden en specerijen stonden hand in hand met deze natuurlijke geneeskunde. Alleen zijn we ergens along the way de connectie kwijt geraakt en drinken we nu ook gemberthee (geneesmiddel) als limonade (sh!t). 

“Dus Chai is een geneesmiddel?”

Ja en nee. In oorsprong hebben kruiden zoals peper, kruidnagel, gember, kaneel, steranijs etc. etc. allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. In combinatie met elkaar kunnen ze je een brouwsel geven wat een gift is voor je immuunsysteem. Bijna alle specerijen en kruiden in chai hebben antibacteri├źle en antivirale stoffen. Maar net als hoestsiroop drink je dit niet dag in dag uit. Althans.. We kennen allemaal die dagen dat we dit dronken voor de lol, nietwaar? ­čśë

“Moeten we dan niet alle kruidenthee behandelen als medicijn?”

Tja, daar is wat voor te zeggen. Maar gelukkig zijn er heel veel kruiden die je kan consumeren als preventief middel of supplement. Zoals Kurkuma. ‘S werelds beste natuurlijke antibiotica. Ik heb dit letterlijk op en in (think it, i did it) alles van mijn lichaam gesmeerd. Zo geloof ik ook dat een chai met kruiden zoals kaneel, gember, steranijs, nootmuskaat, kardemom, peper en kruidnagel prima dagelijks gedronken kan worden. Maar hier is de catch…

Suiker, maltodextrine, glucosesiroop, high fructose corn syrup etc. etc.

Kijk maar achter op een verpakking van je doorsnee chai. Het meeste is tegenwoordig een oplosmiddel met een waslijst aan ingredi├źnten, die na 3 pogingen nog steeds niet normaal uit te spreken zijn. Afgekort: Sh!t.

Extracte van kruiden, melkpoeders, zuurregelaars, conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen en ga zo maar door. Er is geen chaiwala die een verse chai in India voor je maakt met al deze troep. 

Is Indiase chai dan gezond?

Beter dan de supermarkt oplos chai. Maar er gaan alsnog bergen met suiker in een kopje chai in India. En of koemelk goed voor je is…? I don’t think so, really.