Dem Good Chai. Wel of niet gezond?

Chai is gezond! Of toch niet? Of toch wel?

Het is een vraag die ik dagelijks hoor. Bij deze mijn visie.

Ik ben van mening dat chai in z’n origine heel gezond is voor je. Er zitten wel een paar haken en ogen aan. Chai of “cha” zoals het op vele plekken op de wereld genoemd wordt, betekent “Thee”. En zoals je wellicht weet, bestaat thee al eeuwen lang. Lang voordat wij suikers, sh!t en andere kunstmatige dingen begonnen toe te voegen aan praktisch ALLES. En in die oude tijd bestond ook al dAyurveda (natuurlijke geneeskunde). Dit betekent letterlijk de wetenschap van het leven.

Kruiden en specerijen stonden hand in hand met deze natuurlijke geneeskunde. Alleen zijn we ergens along the way de connectie kwijt geraakt en drinken we nu ook gemberthee (geneesmiddel) als limonade (sh!t). 

“Dus Chai is een geneesmiddel?”

Ja en nee. In oorsprong hebben kruiden zoals peper, kruidnagel, gember, kaneel, steranijs etc. etc. allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. In combinatie met elkaar kunnen ze je een brouwsel geven wat een gift is voor je immuunsysteem. Bijna alle specerijen en kruiden in chai hebben antibacteriële en antivirale stoffen. Maar net als hoestsiroop dronk je dit als kind niet de hele dag door, ondanks het smaakt naar dropjes. Toch?

“Moeten we dan alle kruidenthee behandelen als medicijn?”

Tja, daar is wat voor te zeggen. In de kruidengeneeskunde stellen ze meestal van wel. Maar veel mensen zijn hier niet van op de hoogte. Gelukkig zijn er heel veel kruiden die je kan gewoon kan consumeren als preventief middel of supplement. Zoals Kurkuma. ‘S werelds beste natuurlijke antibiotica. Ik heb dit letterlijk op en in (think it, i did it) alles van mijn lichaam gesmeerd. Met resultaat! Zo geloof ik ook dat een chai met kruiden zoals kaneel, gember, steranijs, nootmuskaat, kardemom, peper en kruidnagel de kracht van een medicijn kan hebben maar prima dagelijks gedronken kan worden. Maar hier is de catch…

Suiker, maltodextrine, glucosesiroop, high fructose corn syrup etc. etc.

Kijk maar achter op een verpakking van je doorsnee chai. Het meeste is tegenwoordig een oplosmiddel met een waslijst aan ingrediënten, die na 3 pogingen nog steeds niet normaal uit te spreken zijn. Afgekort: Sh!t.

Extracties van kruiden, melkpoeders, zuurregelaars, conserveringsmiddelen, verdikkingsmiddelen en ga zo maar door. Er is geen chaiwala (barista’s onder de chai) die een verse chai in India voor je maakt met al deze troep. 

Is Indiase chai dan gezond?

Beter dan de supermarkt oplos chai. Maar er gaan alsnog bergen met witte suiker in een kopje chai in India. En of koemelk goed voor je is…? I don’t think so, really. 

De gulden middenweg

Vers gemalen kruiden die zijn afgestemd op elkaar maken een heerlijk, gezonde chai mix. Maar gebruik dan bijvoorbeeld biologische kokosbloesem suiker en plantaardige melk. Wist je dat kokosbloesem suiker vol zit met anti-bacteriële stoffen 

Het assortiment van Dem Good Chai is grotendeels suikervrij. Wij produceren één chai latte met kokosbloesem suiker. Want ja, zoeter is soms gewoon lekkerder. Drink het met mate. Vooral als een toetje kan je er ontzettend van genieten. Onze Classic Chai is een perfect en gezonder alternatief. En omdat veel mensen zelf suiker toevoegen, stemmen wij liever de perfecte verhoudingen op elkaar af. Met de (h)eerlijkste, duurzame kokosbloesem suiker.

Conclusie:

Chai heeft talloze gezonde eigenschappen. Door het toevoegen van suiker word het minder gezond, maar met mate kan het prima dagelijks gedronken worden. Wil je het beste van het beste? Bestel dan onze suikervrije variant.